Ingetogen plechtigheid 22 mei 2021

22 mei 2021

Jaarlijks organiseert de vzw België-Canada in de maand mei de adoptieplechtigheid op de militaire begraafplaats van Adegem. Op deze plechtigheid ontvangen de adoptiemeters en -peters die een graf van een gesneuvelde soldaat adopteerden hun officiële adoptieoorkonde. Sinds 2017 werden reeds meer dan 400 oorlogsgraven geadopteerd. Door de coronacrisis kon de adoptieplechtigheid ook dit jaar helaas niet plaatsvinden. Maldegems schepen Peter Van Hecke en bestuursleden van de vzw België-Canada brachten op zaterdag 22 mei een korte hulde met bloemlegging aan het monument op de begraafplaats in naam van het Gemeentebestuur van Maldegem en alle leden en adoptanten van de vzw.

Canada Day 2020

1 juli 2020

Ter gelegenheid van 'Canada Day', wensen we al onze Canadese vrienden een fijne nationale feestdag ! Ter gelegenheid van deze dag nodigt de Canadese ambassadeur u uit op een virtuele receptie. Klik op de knop 'VIDEO' hieronder om het filmpje te bekijken. Nederlandstalige vertaling is beschikbaar door op het desbetreffende icoontje te klikken in de settings van het filmfragment (onderaan rechts).

Canadese-Poolse-Britse plechtigheid

8 september 2019

Op zondag 8 september 2019 werd de Canadese-Poolse-Britse plechtigheid gehouden op de militaire begraafplaats van Adegem. De plechtigheid wordt jaarlijks georganiseerd door de gemeente Maldegem en vele leden en adoptiepeters en -meters van de vzw België-Canada woonden de plechtigheid bij. Tijdens de bloemenhulde werd namens de vzw een bloemenkrans neergelegd als eerbetoon aan de soldaten die 75 jaar geleden sneuvelden voor onze vrijheid. Na de plechtigheid schoven een tachtigtal leden en sympathisanten van de vzw samen met een ruime delegatie van het gemeentebestuur van Maldegem aan voor de lunch bij Huyze De Baere in Maldegem. De nieuwe lunchformule werd door de aanwezigen letterlijk en figuurlijk gesmaakt!

Switchback Memorial March

12 oktober 2019

Na de landing in Normandië verliep de opmars van het geallieerde leger vrij moeizaam. Maar eenmaal in september in België aangekomen, maakte de legerleiding een keuze om prioriteit te geven aan operatie Market Garden (Slag om Arnhem). Pas na dit mislukte offensief kreeg de bevrijding van de Scheldemondig de nodige strategische aandacht: Antwerpen was al bevrijd op 4 september 1944. Maar de haven zou pas gebruikt kunnen worden – eind november - als de Westerscheldeoevers gezuiverd werden van de Duitse troepen en de Schelde mijnenvrij verklaard werd. En dat was de opdracht voor het Canadese leger begin oktober 1944. En ook die opdracht verliep moeizamer dan verwacht: 4 dagen hadden de geallieerden in gedachte, het werden er 40!