vzw België-Canada

Kreeftenfestival 2023

17 maart 2023

De voorzitter en de leden van de raad van bestuur van de vzw België-Canada hebben de eer en het genoegen u en uw partner, alsook uw vrienden en familieleden uit te nodigen op het jaarlijks Kreeftenfestival dat plaats vindt in “Huyze De Baere”, Noordstraat 64 te 9990 Maldegem op vrijdag 17 maart 2023 om 19 uur. Huyze De Baere serveert voor ons een menu van heerlijke kreeft vergezeld van Belgische specialiteiten. Dit heerlijk menu kunnen we aanbieden aan 100 euro per persoon. In de prijs is het volledige menu, het aperitief, de geselecteerde wijnen en de dranken tot aan de koffie inbegrepen. Betalen kan via overschrijving op de rekening van de vzw België-Canada op het nummer BE15 1030 4206 5130. Uw betaling geldt als inschrijving. Uw wensen met betrekking tot de tafelschikking kunnen overgemaakt worden op het emailadres vzw @ belgiumcanada.net Voor personen die allergisch zijn of gezondheidsproblemen hebben wordt door Huyze De Baere een aangepast menu aangeboden.

Herdenking Moerbrugge

4 september 2022

In september 1944 vond aan de kanaalbrug van Moerbrugge (Oostkamp) een hevige strijd plaats tussen Duitsers en geallieerden, gekend als de ‘Slag om Moerbrugge’. Vooral veel Canadese soldaten maar ook Moerbruggenaren kwamen om. Het vredesmonument aan de kanaalbrug herinnert aan de slag.
Om de gesneuvelden te herdenken, organiseren het Feestcomité van Moerbrugge en de gemeente jaarlijks een Bevrijdingsherdenking. De bevrijdingsherdenking op 4 september 2022 werd bijgewoond door vzw bestuurslid Guy Vancappel. Er werd een bloemenkrans neergelegd namens de vzw België-Canada.
(foto: Pieter Malengier)

SWITCHBACK MEMORIAL TRAIL

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseert de vzw België-Canada de Switchback Memorial Trail.
Herbeleef de strijd om het Leopoldkanaal tussen Canadese en Duitse troepen tijdens een wandeltocht van 7,5 of 11 km.
Alle informatie en het inschrijvingsformulier vind je onder het menu "Activiteiten" -> "SBMM"

Herdenkingsplechtigheid Charles Richards - Sint-Idesbald

03 SEPTEMBER 2022

Op 3 september nam vzw bestuurslid Ludwig Vandenbussche deel aan de herdenkingsplechtigheid ter herinnering aan de gesneuvelde Canadese soldaat Charles Richards in Sint-Idesbald (Koksijde). Er werd een bloemenkrans neergelegd names onze vzw.
Charles Richards sneuvelde op 9 september 1944 tijdens de gevechten voor de bevrijding door Canadese troepen van de gemeenten aan de Belgische westkust. Private Richards ligt begraven op het Adegem Canadian War Cemetery.

Herdenking aan Menenpoort n.a.v. Vierdaagse van de Ijzer

26 AUGUSTUS 2022

Op 26 augustus legde vzw bestuurslid Philip Demunter in naam van de vzw een bloemenkrans neer onder de Menenpoort in Ieper. Dit naar aanleiding van de herdenkingen in het kader van de Vierdaagse van de Ijzer. In de loop van de komende weken zullen verschillende van onze bestuursleden aanwezig zijn op diverse herdenkingsplechtigheden en in naam van alle leden van de vzw eer betuigen aan de Canadese bevrijders en oorlogsslachtoffers.
De voorzitter en de leden van de raad van bestuur van de vzw België-Canada hebben de eer u, na de Canadese-Poolse-Britse Herdenkingsplechtigheid, uit te nodigen voor de lunch op zondag 11 september 2022 in Huyze De Baere, Noordstraat 64 te Maldegem. Wij hebben geopteerd voor een lunch all-in met bediening aan tafel die we u kunnen aanbieden voor de prijs van 65 euro voor de leden en 70 euro voor de niet-leden. De lunch vangt aan om 13u30 stipt. Inschrijven kan door het bedrag van de lunch over te schrijven op de rekening BE15 1030 4206 5130 van de vzw België-Canada met vermelding van de namen van de deelnemer(s). Uw betaling geldt als inschrijving. Er wordt u geen toegangskaart meer toegestuurd.

Adoptieplechtigheid 2022

14 MEI 2022

Op zaterdag 14 mei 2022 organiseert de vzw België-Canada haar vierde adoptieplechtigheid op de Canadese begraafplaats van Adegem. Dit jaar krijgen 130 individuele adoptanten en verenigingen tijdens de adoptieplechtigheid hun officiële adoptie-oorkonde uitgereikt tijdens een serene plechtigheid in aanwezigheid van de ambassadeurs van Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen of hun vertegenwoordigers. Sinds 2017 zijn ondertussen ruim 450 graven geadopteerd. De adoptieplechtigheid start om 15u en is vrij toegankelijk. Personen die interesse hebben om een graf van een gesneuvelde militair te adopteren vinden alle informatie onder de rubriek "Activiteiten".

Kreeftenfestival 2022

18 MAART 2022

De voorzitter en de leden van de raad van bestuur van de vzw België-Canada hebben de eer en het genoegen u en uw partner, alsook uw vrienden en familieleden uit te nodigen op het jaarlijks Kreeftenfestival dat plaats vindt in “Huyze De Baere”, Noordstraat 64 te 9990 Maldegem op vrijdag 18 maart 2022 om 19 uur. Huyze De Baere serveert voor ons een menu van heerlijke kreeft vergezeld van Belgische specialiteiten. Dit heerlijk menu kunnen we aanbieden aan 100 euro per persoon. In de prijs is het volledige menu, het aperitief, de geselecteerde wijnen en de dranken tot aan de koffie inbegrepen. Betalen kan via overschrijving op de rekening van de vzw België-Canada op het nummer BE15 1030 4206 5130. Uw betaling geldt als inschrijving. Uw wensen met betrekking tot de tafelschikking kunnen overgemaakt worden op het emailadres vzw @ belgiumcanada.net Voor personen die allergisch zijn of gezondheidsproblemen hebben wordt door Huyze De Baere een aangepast menu aangeboden.

Herdenking Passendale 2021

10 NOVEMBER 2020

Op 10 november namen ongeveer 300 mensen deel aan de fakkeltocht in Passendale als eerbetoon aan de Canadese troepen in de Eerste Wereldoorlog. Een delegatie van de vzw België-Canada nam deel aan deze herdenking. In de reportage van Focus WTV licht bestuurslid Freddy Koopman het belang van de herdenking toe. U kan de reportage van Focus WTV bekijken door te klikken op onderstaande knop.

Canadaweekend Knokke-Heist

6-7 NOVEMBER 2021

Jaarlijks herdenkt de gemeente Knokke-Heist tijdens het Canadaweekend de bevrijding door de Canadese troepen. Op zaterdag 6 november werd hulde gebracht aan de gesneuvelden, begraven op de Canadese militaire begraafplaats in Adegem. Op zondag 7 november werd voor de 47e keer de Canadese Bevrijdingsmars gewandeld met eerbetonen en huldes in Retranchement en het monument aan het Burg. Frans Desmidtplein. De vzw België-Canada was aanwezig op deze herdenkingsplechtigheden. (foto's met dank aan 21-julicomité Maldegem)

Bloemenhulde Eede (NL)

5 NOVEMBER 2021

Op vrijdag 5 november werd in Eede (gemeente Sluis (NL)) het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en de bevrijding gevierd. Onze vzw nam deel aan de herdenkingsplechtigheden en de bevrijdingsactiviteiten. Er werd in naam van de vzw een bloemenkrans gelegd bij de monumenten op het Wilhelminaplein.

Data activiteiten 2021-2022

Na een moeilijke periode waar het niet mogelijk was om onze gebruikelijke plechtigheden en samenkomsten te organiseren zijn we verheugd u te kunnen melden dat u van harte welkom bent op de volgende activiteiten van de vzw in 2022:
18 maart 2022 - Kreeftenfestival
14 mei 2022 - Adoptieplechtigheid begraafplaats Adegem
De Gemeente Maldegem organiseert de Candees-Pools-Britse herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats in Maldegem. In 2021 vindt deze plechtigheid plaats op 12 september 2021. In 2022 zal deze plechtigheid doorgaan op 11 september 2022

Bloemenhulde Menenpoort Ieper Vierdaagse van de Ijzer

20 AUGUSTUS 2021

Tussen 17 en 20 augustus vond de Vierdaagse van de Ijzer plaats. Op dit evenement wordt naast de sportieve wandelinspanningen eveneens aandacht geschonken aan momenten van bezinning en herdenking van de oorlogsslachtoffers. Op de afsluitende "last post"-ceremonie onder de Menenpoort in Ieper legde vzw-bestuurslid Philip Demunter een bloemenkrans neer in naam van de vzw België-Canada.

Ingetogen plechtigheid 22 mei 2021

22 MEI 2021

Jaarlijks organiseert de vzw België-Canada in de maand mei de adoptieplechtigheid op de militaire begraafplaats van Adegem. Op deze plechtigheid ontvangen de adoptiemeters en -peters die een graf van een gesneuvelde soldaat adopteerden hun officiële adoptieoorkonde. Sinds 2017 werden reeds meer dan 400 oorlogsgraven geadopteerd. Door de coronacrisis kon de adoptieplechtigheid ook dit jaar helaas niet plaatsvinden. Maldegems schepen Peter Van Hecke en bestuursleden van de vzw België-Canada brachten op zaterdag 22 mei een korte hulde met bloemlegging aan het monument op de begraafplaats in naam van het Gemeentebestuur van Maldegem en alle leden en adoptanten van de vzw.

Canada Day 2020

1 JULI 2020

Ter gelegenheid van 'Canada Day', wensen we al onze Canadese vrienden een fijne nationale feestdag ! Ter gelegenheid van deze dag nodigt de Canadese ambassadeur u uit op een virtuele receptie. Klik op de knop 'VIDEO' hieronder om het filmpje te bekijken. Nederlandstalige vertaling is beschikbaar door op het desbetreffende icoontje te klikken in de settings van het filmfragment (onderaan rechts).

Canadese-Poolse-Britse plechtigheid

8 SEPTEMBER 2019

Op zondag 8 september 2019 werd de Canadese-Poolse-Britse plechtigheid gehouden op de militaire begraafplaats van Adegem. De plechtigheid wordt jaarlijks georganiseerd door de gemeente Maldegem en vele leden en adoptiepeters en -meters van de vzw België-Canada woonden de plechtigheid bij. Tijdens de bloemenhulde werd namens de vzw een bloemenkrans neergelegd als eerbetoon aan de soldaten die 75 jaar geleden sneuvelden voor onze vrijheid. Na de plechtigheid schoven een tachtigtal leden en sympathisanten van de vzw samen met een ruime delegatie van het gemeentebestuur van Maldegem aan voor de lunch bij Huyze De Baere in Maldegem. De nieuwe lunchformule werd door de aanwezigen letterlijk en figuurlijk gesmaakt!

Switchback Memorial March

12 OKTOBER 2019

Na de landing in Normandië verliep de opmars van het geallieerde leger vrij moeizaam. Maar eenmaal in september in België aangekomen, maakte de legerleiding een keuze om prioriteit te geven aan operatie Market Garden (Slag om Arnhem). Pas na dit mislukte offensief kreeg de bevrijding van de Scheldemondig de nodige strategische aandacht: Antwerpen was al bevrijd op 4 september 1944. Maar de haven zou pas gebruikt kunnen worden – eind november - als de Westerscheldeoevers gezuiverd werden van de Duitse troepen en de Schelde mijnenvrij verklaard werd. En dat was de opdracht voor het Canadese leger begin oktober 1944. En ook die opdracht verliep moeizamer dan verwacht: 4 dagen hadden de geallieerden in gedachte, het werden er 40!